Satın alacağınız fidan, bitki ve bahçe bakım ürünleri Yalova'da bulunan fidanlığımızdaki stok içerisinden seçilerek gönderilmektedir.
Mevsim ve iklim şartlarına bağlı olarak ürünlerin fiziksel yapılarında değişiklikler olabilmektedir.
Ürünlerin kolilenmesi esnasında uygun boyda özel ambalaj kutuları kullanılmakta ve destek çubukları yardımıyla fidanların hasarsız bir şekilde elinize ulaşması amaçlanmaktadır.
Fransa'dan İthal Orijinal Ürün
Yeşil Beyaz Kelle Çiçeklere ve Çok Çalımsı Bir Habitüse Sahiptir
Yeşil beyaz kelle çiçeklere ve çok çalımsı bir habitüse sahiptir.
Ortanca Hydrangea gölgeye aşıktır, güneşte küçülür.
Bu nedenle duvar dipleri en sevdikleri yerlerdir.
Toprağın yaz boyu nemli kalması gerekir. Tomurcuklandıktan sonra haftada bir çiçek besini verin.
İlkbahar budanması için uygundur.
Kış aylarında budarsanız donma riski vardır. Sizi şaşırtıp gelecek seneye bambaşka bir renkte açabilir.
Ortancaların anavatanı Japonya'dır. Ancak dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilme özelliğindedir.
Çok dallı gövdeye sahiptir, dallar alttan yayılan özelliktedir.
Çalı formundadır. 1-3 metre arasında boylanabilme özelliğine sahiptir.
Sık ve parlak yaprakları, kalın ve karşılıklı olarak dizilmişlerdir. Küçük çiçeklerden oluşan çok sayıda buketler oluştururlar çalılarının üzerinde.
Güneşe ihtiyaç: Tam gölgeli yerlerde yaşayabilir fakat iyi bir randıman beklemeyin. Yarı gölgeli yarı güneşli yerlerde daha iyi gelişim gösterir. Veya sadece güneş tam tepede iken güneşten korunmalı.
Aşırı güneşli yerlere de uyum sağlayabilir. Fakat böyle yerlerde düzenli gübrelenmeye ve düzenli sulanmaya büyük ihtiyacı olur.
En sevdiği güneş: Sabahleyin birkaç saat kuvvetli güneştir.
Öğle vaktine 1,5 - 2 saat kalaya kadar onun için en iyisidir. Veya güneşin seyrek ağaç yaprakları ile veya özel sera örtüleriyle filtrelenmiş olduğu ortamdır.
Toprak: Fazla alkalin olmamak kaydıyla her türlü toprağa uyar. Alkalin topraklarda çiçekleri çok hoş pembe olur.
Asitli topraklarda toprağın sahip olduğu demir ve alüminyum bileşiklerine göre ve pH derecesine göre çiçek rengi mavi, mor, eflatun gibi renklerde olacaktır.
Etli / killi topraklar hem besince daha zengindir hem iyi su tutar.
Ponza taşı ve perlitle terbiye edilerek havadarlığı ve süzekliği arttırılırsa ortancalar için en iyi doğal toprak budur.
Kumlu topraklara ortanca dikecekseniz sarımsı, kızılımsı, yeşilimsi kahverengi, yumuşak, kolayca parçalanan kayaları ufalayıp ortanca dikeceğiniz toprağa katmanızda da yarar var.
Sulama: Suyu sever ama bu çamur gibi toprakta yetiştirin anlamına gelmez.
Yani toprağı hafifçe kuruyana kadar sulamayacaksınız. Aşırı sulamada yapraklarda hastalıklar oluşuyor.
Ortanca suyu çok seviyor diye bol bol sulayan herkesin ortancalarının yapraklarında lekeler başlar, kurumalar ve çürümeler görülür. Neredeyse istisnası yok.
Besleme: İlkbaharda ortancaların dibini kazın, çıkardığınız toprağı eski sığır gübresi ile veya solucan gübresiyle karıştırıp tekrar kapatın.
Karasal iklim olan, kışın -25°C ve daha sert soğuk görülen memleketlerde Ağustos sonuna doğru potasyum oranı biraz yüksek besin verilmeli.
Bunun yerine dibine odun külü dökerek toprağa karıştırmak da olur. Potasyum ortancaların hem aşırı soğuklardan hem aşırı sıcaklardan korunma mekanizması geliştirmesini sağlar.
Budanması: Sonbaharda yapraklar tamamen dökülene kadar hiç budama yapmayın. Yaprakların tümü dökülünce en üstlerden hafifçe kısaltma yapın.
Kışı böyle geçirmeli. Kış sonuna doğru ise (İstanbula göre şubat ayının sonunda) esas budamayı yapacaksınız
Çiçekleri: Ana gövde kışın orta derece üstü şiddetli dondan zarar görmüşse o yıl çiçek açmaz.
Çiçek tomurcuklarının belirmesinin kesin bir zamanı yok.
Daha büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız en başta, baharda yeni filizlerde seyrekleştirme yapmanız gerekir. Mavi çiçekli olması için asitli toprak gerekiyor: