Satın alacağınız fidan, bitki ve bahçe bakım ürünleri Yalova'da bulunan fidanlığımızdaki stok içerisinden seçilerek gönderilmektedir.
Mevsim ve iklim şartlarına bağlı olarak ürünlerin fiziksel yapılarında değişiklikler olabilmektedir.
Ürünlerin kolilenmesi esnasında uygun boyda özel ambalaj kutuları kullanılmakta ve destek çubukları yardımıyla fidanların hasarsız bir şekilde elinize ulaşması amaçlanmaktadır.
Koyu pembe-kırmızı arası çiçeklidir.
Gölge alan bitkisidir.
Kullanımı yalnız, öbekler, makiler, saksıda, kuzey gören duvarların üstünde kullanılabilir. -30/-20 derece soğuğa kadar dayanır.
Latince Adı : Hydrangea macrophylla
Alem : Plantae Bölüm : Kapalı Tohumlu
Sınıf : Çift Çenekli
Takım : Rosales Familya: Hydrangeaceae
Cins : Hydrangea
Tür : Hydrangea macrophylla (Thunb.) Ser.
Boy (en kısa) :50 cm
Yaprak :Yapraklar uzun saplı, oval-eliptik, tüysüz, ucu sivri ve koyu yeşil renklidir. Yaprak Tipi :Basit Yapraklı Yaprak Dizilişi :Karşılıklı (Opposit) Yaprak Kenarı :İnce-sık dişli Dal Formu : Dipten itibaren zengin dallı. Çiçek : Çiçekler terminal, şemsiyemsi yoğun kurullar halinde, çanak yapraklar 3-5 adettir.
Çiçeklenme Zamanı : Yaz Başı (Haziran) Çiçek Rengi : Beyaz Mavi Pembe
Çiçeklilik Süresi : Birkaç Ay İklim : Sıcağa Dayanıklı,Ilıman Sıcaklık : Donlara karşı duyarlı Işık :Yarı gölgeye dayanıklı, Gölgeye dayanıklı Toprak : Organik maddece zengin, az kumlu, verimli ve nemli topraklar.
Kireçli topraklarda iyi gelişemez.
Üretim Yöntemleri : Çelikleme (Cuttings) Çelikle Üretim : Gövde çelikleri yaz-sonbahar aylarında kesilerek seralarda köklendirilir.
Sulama : Düzenli sulama. Bitki Tipi : Çalı ya da küçük ağaç, Çok yıllık bitki , Çiçekli Anavatanı ve Doğal Yayılış Alanları : Vatanı Doğu Asya ve Japonya'dır.
Kullanım Alanları : Peyzaj ,İç Mekan Peyzajda Kullanım : Kaya bahçelerinde, ağaç altında veya yarı gölgeli kenar tarhlarında, balkonlarda kullanılabilir.
Budama: 1-1,5 metre boylanabilen ortanca Şubat-mart ayında tomurcuklarını gösterince budanır. Her dal 50 cm. üzerinden, sağlıklı bir çift tomurcuğun yarım cm yukarısından kesilir. Çok sıklaşmış fidanlardan birkaç eski dal alınır, kuruları temizlenir. Bu sırada toprağına yanmış gübre verilir ve çapayla karıştırılır. Ortancanın bu çok bilinen (Hydrangea macrophylla) cinsinin dışında farklı cinsleri de vardır.
Bazıları; Hydrangea paniculata Çin orijinli bu cins leylak çiçeklerini hatırlatan salkımlar halinde beyaz çiçekleri olan, 3-4 metre yüksekliğinde bir çalıdır. Çiçekler yaz sonuna doğru pembeleşir. Kuru çiçek aranjmanları için uygundur.
Bitkinin fazla büyümesi istenmiyorsa her yıl mart ayında bütün dalları 3-4 göz üzerinden budanır. Yeni çıkan dalları bol çiçek verir. Bütün ortancalar humuslu toprağı sever. En iyi yarı gölgede yetişirler.
Güneşli bir yere de dikilebilir ama bu durumda aşırı su ister. Yaz aylarında ortancaların etrafına çam iğneleri, kuru yaprak veya kompostla malç yapılır. Yani toprak örtülür. Böylece su ihtiyacı azalır ve toprak besince zenginleşir.
Ortanca kök sürgünü veya çelikleri ilkbaharda dikilmek suretiyle kolayca çoğaltılır.